יש לך קרוהן, מה עכשיו?
יכול להיות שיש לך קרוהן כבר תקופה ארוכה, או אולי אובחנת רק עכשיו. יכול להיות שכבר קראת ושמעת המון על המחלה, או אולי זו הפעם הראשונה. בכל אחת מהאפשרויות - קשה לדעת למה לצפות, ולכן אנו ננסה לעזור ולעשות לך מעט סדר בנושא.
שאלות נפוצות על מחלת הקרוהן:
מה זה בעצם קרוהן?
מחלת קרוהן (Crohn’s disease) הינה מחלה דלקתית כרונית של מערכת העיכול, אשר פוגעת בעיקר במעיים, אך יכולה לפגוע בכל רקמה במערכת העיכול מהפה ועד פי הטבעת. פירוש הדבר כי המערכת החיסונית של הגוף תוקפת ופוגעת חלק מהמעיים או חלק ממערכת העיכול. המחלה יכולה להופיע בכל גיל, אך לרוב מופיעה באנשים מהעשור השני עד העשור הרביעי לחיים. מחלת הקרוהן, יחד עם מחלת קוליטיס כיבית, שייכות לקבוצת מחלות הנקראות מחלות מעי דלקתיות או בלשון רפואית מחלות IBD. מחלת הקרוהן פוגעת בעיקר במעי הדק ובמיוחד במעי הדק הסופי. אין רציפות באזורי המחלה ואפשר לראות אזורים נגועים ובריאים לחלופין.
קרוהן הינה מחלה כרונית, כלומר – אין מרפא למחלת הקרוהן, אך יחד עם טיפול ראוי, ניתן לשלוט בתסמינים ולחיות חיים אקטיביים ומהנים.
סיבות להופעת מחלת הקרוהן
המחלה מופיעה בשכיחות שווה בגברים ונשים, ופוגעת בעיקר בצעירים בשנות העשרה והעשרים לחייהם. בתחילת המחלה היא נוטה לקבל אופי כרוני עם התלקחויות והפוגות (רמיסיה). גורם המחלה אינו ידוע, ישנם מחקרים רבים לגבי סוגי חיידקים שונים – אך נכון להיום, אין שום תוצאת מחקר חד משמעית. התיאוריה הקיימת כיום, מדברת על מקור אוטו-אימוני של המחלה, כלומר, מעין תגובה חיסונית לא נורמלית כנגד רירית מערכת העיכול בשילוב חשיפה לסביבות שונות.
מהם הסימפטומים למחלת הקרוהן?
אנשים עם מחלת קרוהן יכולים לפתח סימפטומים שונים, יחד עם תקופות של רגיעה (רמיסיה) לחילופין, אשר יכולות להימשך מספר שבועות או אפילו שנים. הסימפטומים תלויים במיקום המחלה במעי ודרגת החומרה שלה.
אנשים רבים סובלים מעוויתות, כאבי בטן ושלשולים מדי פעם, אך לרוב שוכחים מהם וממשיכים הלאה. אך כאשר הסימפטומים האלה מופיעים בתדירות גבוהה ומפריעים לשגרת החיים, יכול להיות שהגורם לבעיות הללו הוא הקרוהן.
הסימפטומים השכיחים ביותר אשר עלולים להתגלות:
- כאבי בטן במיקומים שונים
- שלשולים, לעיתים דמיים או ריריים
- חום
- איבוד משקל
- חולשה
הסימפטומים שונים מאדם לאדם, וכל אדם חווה אותם באופן שונה. אך יחד עם זאת, עלולים להופיע סיבוכים שונים: סיבוכים מקומיים בדרכי העיכול וסיבוכים מערכתיים, אשר מערבים חלקים אחרים בגוף.
כיצד מאבחנים את מחלת הקרוהן?
מכיוון שהסימפטומים של מחלת הקרוהן שכיחים גם במחלות אחרות, אין בדיקה אחת שיכולה לאבחן את מחלת הקרוהן באופן מובהק, ובדרך כלל מדובר על שילוב של מספר בדיקות.
- בדיקות מעבדה – הכוללות אבחנה על זיהומים, רמת דלקת בדם, דימום פנימי ורמות נמוכות של ויטמינים וחומרים נוספים כמו ברזל, חלבון או מינרלים.
- בדיקות דימות אנדוסקופיות – מכיוון שמחלת הקרוהן יכולה להופיע בכל מקום במערכת העיכול, החל מחלל הפה ועד פי הטבעת, בדיקות רנטגן יכולות לעזור בזיהוי המחלה. בין הבדיקות האנדוסקופיות ניתן למצוא את השכיחות ביותר: קולונוסקופיה או סיגמואידוסקופיה, בדיקת רנטגן, בדיקת CT, בדיקת MRE של הבטן, בדיקת וידאו קפסולה.
לקריאה נוספת על הבדיקות השונות >> - בדיקת קלפרוטקטין – בדיקת צואה רגילה, המאפשרת באופן קל ומהיר לקבל תמונת מצב מהימנה של מצב הדלקת, ולהבין אם המחלה פעילה או במצב של רמיסיה (רגיעה).
למה לצפות עם מחלת קרוהן?
לכל אדם גנטיקה שונה והוא מתגורר בסביבה אחרת, לכן ההשפעה של המחלה שונה מאדם לאדם, אך אין זו סיבה לוותר על חיים בריאים ומלאי פעילות. כדאי להסתגל לחיים קצת שונים עם התאמות אשר יעזרו בחיי היום-יום.
מערכת העיכול עלולה להיפגע אך יכולות להיות תקופות בהן הסימפטומים או ההתלקחויות לא יופיעו כלל.
רוב הסיכויים שמעתה והלאה נצטרך לתכנן את הפעילות שלנו בצורה טובה יותר, ולקחת בחשבון מקרים בהם נצטרך לעשות דיאטה מתאימה, לנוח ולשמור על שלווה.
יש הרבה דברים שצריך לשקול, וכמעט אין שני אנשים המגיבים באופן דומה לאותו טיפול רפואי. לכן יש להתאזר בסבלנות ולנסות להסתגל למצב החדש.
איך עושים זאת?
לכל חולה קרוהן יש את השיטות שלו, ואנו נשמח לעזור לך לנתב את מסלול החיים החדש שלך ולהסתגל כמה שיותר מהר למחלת הקרוהן.
כדי לקבל כלים וטיפים כיצד לחיות חיים מלאים ושמחים ביחד עם מחלת הקרוהן, קראו את המידע המופיע בחלק זה באתר ועקבו אחר כתבות חדשות
שאנו מעלים >>
טיפולים
סוג הטיפול תלוי במידת חומרת המחלה והסימפטומים.
הטיפולים כוללים: תכשירי אספירין, סטרואידים למצב התלקחות, אנטיביוטיקות, תרופות ביולוגיות וכן תכשירים המדכאים את התגובה החיסונית של הגוף. במקרי סיבוכים מטפלים גם באמצעות ניתוחים.
לקריאה נוספת על התרופות השונות >>
יש לציין, שהטיפולים הקיימים אינם מרפאים את המחלה, אלא בעיקר מדכאים את הסימפטומים. ישנה חשיבות רבה לסוג התזונה, ובמקרים קשים יש להוריד את רמת הסיבים במזון, ולתת השלמות תזונתיות, בעיקר תכשירי קלציום, ויטמין B12 וחומצה פולית לפי המלצה של הגסטרואנטרולוג המטפל. מומלץ להיעזר במתחם התזונה שלנו כדי ללמוד עוד על הנושא.
המטרה – רמיסיה
כולנו רוצים להגיע למצב בו אנו חיים בשלום עם מחלת הקרוהן, ולא להיות כבולים לסימפטומים, ובעצם שהמחלה לא תשפיע על חיי היום-יום שלנו. למצב הזה קוראים רמיסיה (הפוגה), וזהו מצב אליו מגיעים הרבה מאוד חולים במחלת הקרוהן.
רמיסיה אינה נחשבת ריפוי מהמחלה, ורוב חולי הקרוהן עוברים מצבי רמיסיה והתלקחות לחילופין.
ניתן להגיע לרמיסיה על ידי טיפול תרופתי, ניתוח או טיפול משלים – כל חולה קרוהן על פי המקרה האישי שלו.
והחלק הכי חשוב – ברגע שהגענו לרמיסיה, ננסה להישאר במצב זה על ידי המשך הטיפול אותו קבע לנו הגסטרואנטרולוג המלווה אותנו, תחזוקה של הגוף שלנו וכמובן הקשבה עצמית ותשומת לב לכל בעיה.